Rymdsten lyser upp Sverige
Stenen, en så kallad bolid, syntes på himlen i 5,5 sekunder, och spåren slutar någonstans i havet utanför Nynäshamn, enligt Eric Stempels vid Uppsala universitets institution för fysik och astronomi.
””
Friktion
Söndagen var klar och himlens mörka fond gjorde skådespelet rättvisa. Stenen var, enligt Eric Stempels, troligtvis inte större än ett hönsägg. Den mängden materia räckte ändå för att skenet skulle synas ändå till Finland. Förklaringen stavas hastighet.
Jordens omloppsbana är relativt ren, men då och då kommer lite smågrus i vägen. Eftersom jorden rör sig med väldigt hög fart kommer också stenen in i atmosfären med väldigt hög fart, närmare bestämt 80 000 kilometer i timmen.
””
””
Få stenar hittas
För att en sten inte helt ska hinna förtäras i atmosfären krävs att den minst är stor som en fotboll, och då blir det ändå inte mycket kvar. Av 500 kilo massa återstår endast ett kilo när projektilen väl slår ner i markytan. Men så stora stenar är långt mer ovanliga än gårdagens, och trots att det finns teknik som registrerar meteoritnedfall är det svårt att lokalisera platsen för nedslaget.
””
I Sverige finns tio kameror som ingår Svenska meteornätverket, vilka gör det möjligt att räkna ut var i atmosfären en sten trätt in och med vilken hastighet. Då är det också möjligt att ut stenens bana, och på så vis avgöra var stenen kommit från. Dock räcker det inte alltid för att räkna ut vad stenen kan ha bestått av. Att försöka lokalisera de stenar som faktiskt överlever atmosfären bör därför prioriteras, anser Eric Stempels.
””
TT