Annons
Nyheter

S gör nytt försök stoppa vinstjakt i vården

Socialdemokraterna (S) vill göra nya försök att få igenom lagar för att motverka privatisering av vården om de får makten. - Vi kommer att lägga nya lagförslag under nästa mandatperiod, säger socialminister Annika Strandhäll (S).(TT)
Publicerad 14 augusti 2018
””

Partiet tänker återkomma med ett lagförslag om ett förbud för "gräddfiler" i vården och syftar på de med privata sjukvårdsförsäkringar.

””

Det handlar dock inte om att förbjuda att man skaffar sig privata sjukvårdsförsäkringar.

Annons

Förbjuda privatisering

S vill också återkomma med ett förslag som ska förbjuda privatisering av akutsjukhus. Enligt S så har sådan privatisering diskuterats på flera ställen i Sverige.

Ett tredje förslag som den rödgröna regeringen inte kunde få igenom riksdagen denna mandatperiod är att landstingen inte ska vara tvungna att tillåta att privata vårdföretag startar offentligt finansierade vårdcentraler. Även på det området vill S lägga fram lagförslag efter valet.

Dessutom vill partiet att offentlighetsprincipen ska gälla i all offentligt finansierad vård, även när den bedrivs av privata företag.

””

Oppositionen avfärdar

Oppositionen avfärdar utspelet. "Ett desperat försök att ta fokus från Stefan Löfvens vårdmisslyckande", säger Moderaternas talesperson Camilla Waltersson Grönvall (M). "Ett självmål som saknar motstycke", säger Centerns Anders W Jonsson (C).

Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius framhåller att alternativen vuxit fram på grund av den vårdkris som S låtit växa fram.

””

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är kritisk men av helt andra skäl.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons