Annons
Nyheter

Så håller du koll under kvällens debatt

I kväll är det dags för partiledardebatt. I SVT:s Agenda duellerar partiledarna i årets första kraftmätning inför höstens val. Här är fyra saker att hålla koll på. Håller Alliansen ihop? Kommer de fyra allianspartierna att visa en enad front, eller kommer vi att se ökade klyftor?(TT)
Publicerad 6 maj 2018

Håller Alliansen ihop?

Kommer de fyra allianspartierna att visa en enad front, eller kommer vi att se ökade klyftor? Det tycker statsvetaren Marja Lemne vid Södertörns högskola blir bland det mest spännande i kväll.

””
Annons

Värt att titta efter är också hur regeringspartierna agerar mot varandra, efter Socialdemokraternas utspel om flyktingpolitiken i veckan som en del sett som dödsstöten för samarbetet med Miljöpartiet.

Hur agerar "förlorarna"?

Kristdemokraterna ligger stadigt under riksdagsspärren i opinionen och Miljöpartiet ligger bara strax däröver. Lemne vill också addera Liberalerna till listan över partier som kämpar för sin riksdagsöverlevnad i höstens val.

””

Liberalerna har exempelvis gått på profillinjen, utan att det lyckats särskilt väl. KD har å sin sida varit beroende av moderata stödröster, vilket Lemne bedömer kan utebli om SD växer i opinionen och närmar sig att passera Moderaterna som riksdagens andra största parti.

Kommer det nya konkreta förslag?

Det är inte alltid som partiledarna kommer laddade med nya förslag till en debatt, men det förekommer att det faktiskt sägs något nytt. Och det bör man spetsa öronen efter.

””

Flirtas det med pensionärerna?

SCB räknar med att det finns omkring två miljoner röstberättigade pensionärer i valet. Även om majoriteten röstar som de alltid röstat så är gruppen rekordstor, och kan räkna med en del uppmärksamhet.

Socialdemokraterna är traditionellt starka i gruppen, medan SD och KD profilerat sig mot den. Den som lyckas locka 65-plussarna kan ha mycket att vinna i höstens val.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons