Annons
Nyheter

SCB vill vara lugnet i faktastormen

Mitt i den så kallade fake news-stormen vill SCB stå med stadiga ben. Med sina siffror kan Statistiska centralbyrån vara en garant för korrekta fakta i valdebatten. De felaktiga nyheterna sägs ta över allt mer. - Har vi statistik på det, frågar sig SCB-chefen Joakim Stymne.(TT)
Publicerad 13 maj 2018

SCB har statistik om allt. Men när TT i en intervju med SCB:s relativt nye generaldirektör frågar om de felaktiga faktauppgifterna verkligen har ökat i samhället, eller om det är vissa grupperingar som vill att vi ska tro det, frågar han sig lite skämtsamt och vänder sig till sin presschef om det finns statistik på det?

Sedan förra riksdagsvalet har de sociala mediernas frammarsch i informationssamhället varit explosionsartad. Och i snart sagt varje val runt om i världen spekuleras det i trollfabrikers påverkan med fejkade nyheter. Plattformarna är ofta Facebook, Twitter eller andra varianter samtidigt som de traditionella medierna beskylls för att mörka sanningen.

””
Annons

Efterfrågas i valtider

Nu är det valtider i Sverige och helst vill han som högste statistikchef förstås att fakta och siffror från SCB ska vara garanten för kvalitet i debatten. Det svåra för SCB är att nå ut, man tar som regel inte faktadebatten externt och gör heller inte särskilt ofta egna analyser av statistiken. Men siffermyndigheten märker tydligt av inför partiledardebatter och liknande arrangemang att partifolk och opinionsmakare använder sig av SCB som grundkälla.

””

Han såg inte senaste partiledardebatten på tv, men förstod av medierapporteringen att politikerna håller sig hyfsat till fakta.

””

Trötta på enkäter

Men SCB brottas också med egna kvalitetsproblem. Det har blivit svårare att få människor att svara på allehanda statistikenkäter, med större bortfall som följd vilket skulle kunna ge felaktiga slutsatser.

””

Men det är uppenbart så att SCB har fått en ökad konkurrens av massvis med organisationer som vill göra sina egna marknadsundersökningar.

””

Och han hissar en varningsflagg för vissa opinionsundersökningar, som inte har några externa kvalitetskrav.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons