Nyheter

Sekulär riksdagshögtid med statsråd

När riksdagen öppnar på tisdag hålls för första gången en sekulär ceremoni med samma status som den religiösa ceremonin i Storkyrkan. Sekulära ceremonier har funnits tidigare men i år har riksdagsförvaltningen gett den ett officiellt erkännande, enligt arrangören förbundet Humanisterna.(TT)
Publicerad 11 september 2016

När riksdagen öppnar på tisdag hålls för första gången en sekulär ceremoni med samma status som den religiösa ceremonin i Storkyrkan. Sekulära ceremonier har funnits tidigare men i år har riksdagsförvaltningen gett den ett officiellt erkännande, enligt arrangören förbundet Humanisterna.

Till den sekulära ceremonin kommer bland andra inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitieminister Morgan Johansson (S). Talare blir svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors och "Mili", en muslimsk asylsökande från Bangladesh. Ceremonin hålls på Konstakademien i Stockholm.

Anders Ygeman säger till TT att han väljer den sekulära ceremonin eftersom det känns naturligt för honom.

””

Den mer traditionella kristna ceremonin i samband med riksmötets öppnande hålls i Storkyrkan. Gudstjänsten leds av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. Talare är jämställdhetsexperten Gertrud Åström.

TT