Annons
Nyheter

Sjöstedt svingar mot regeringen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt var sist ut på årets Almedalsscen. Och han var hård i sin kritik mot den rödgröna regeringen. - Alldeles för mycket av den orättvisa politiken från alliansens regeringsår finns kvar. Klyftorna är fortfarande alldeles för stora.(TT)
Publicerad 10 juli 2016
””

Gratis medicin

Jonas Sjöstedt hade med sig ett krav på gratis medicin för alla över 80 år till Visby. Ett krav han kommer att driva i höstens budgetförhandlingar med regeringen.

””
Annons

Förslaget skulle innebära att berörda pensionärer får en minskad kostnad med i genomsnitt 1 700 kronor per år. Det hela beräknas kosta 850 miljoner kronor om året, vilket V vill betala genom återinförd förmögenhetsskatt.

””

S bromsar

Han kommer att ta upp båda förslagen i förhandlingarna med regeringen inför höstens budget. När det gäller förmögenhetsskatten har han små möjligheter att få sin vilja fram, eftersom varken Socialdemokraterna eller Miljöpartiet håller med honom.

””

Helst hade Vänsterpartiet velat förbättra pensionssystemet.

””

Vinster i välfärd

Jonas Sjöstedt blev besviken när statsminister Stefan Löfven (S) inte ville ha med Vänsterpartiet i sin regering efter valet, men nu verkar han ganska nöjd med sin oppositionsroll och att vara med och förhandla om statsbudgeten.

Ett villkor från Sjöstedts sida har varit att vinster i välfärden ska begränsas kraftigt. En utredning har tillsatts för att ta fram regler för detta och i november kommer förslagen. I en intervju med Sydsvenskan säger utredaren Ilmar Reepalu (S) nu att principen ska vara att "företag får en riskpremie på insatt kapital och att de kan få en marknadsmässig avkastning på sin verksamhet". Inte alls ett så skarpt vinstförbud som Jonas Sjöstedt vill ha.

Men han litar på att Stefan Löfven står vid sitt ord, oavsett vad utredningen kommer fram till.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons