Annons
Nyheter

Klass 3-varning för kraftig vårflod i norr

Snösmältningen i landets nordligaste delar har tagit sådan fart att SMHI går ut med klass 3-varningar för höga flöden i Norr- och Västerbotten. En klass 3-varning innebär vattenflöden som kan medföra risk för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner, översvämmade hus och vägar.(TT)
Publicerad 11 maj 2018

En klass 3-varning innebär vattenflöden som kan medföra risk för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner, översvämmade hus och vägar. En sådan varning är nu utfärdad för Norrbottens inland samt kusterna i Norr- och Västerbotten. Närmare bestämt handlar det om kustlandskapen mellan Råneälven och Byskeälven.

””

Det är alltså inte de stora älvarna som har kommit upp i klass 3, utan de flödar fortfarande på en klass 1-nivå, fortsätter han.

Annons

Men flödena har inte nått sin kulmen ännu.

””

Så höga flöden så att klass 3-varning utfärdas brukar inträffa vart 50:e år. En sådan utfärdades för Dalarnas och Jämtlands län på torsdagen, men varningen har tonats ned till klass 2. Det innebär att större delen av landet - från Värmlands, Dalarnas och Västmanlands län och norrut - varnas för höga flöden i någon grad.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons