Nyheter

Sökte sin koreanska mamma - fann släktingar

Hon sökte sina rötter, fann vad hon letade efter men slutet blev inte alls det förväntade. Ändå ångrar adopterade Carola Pettersson inget. På fredag invigs OS i Pyeongchang - och i Sverige finns cirka 10 000 svenskar med ursprung från värdlandet Sydkorea.(TT)
Publicerad 4 februari 2018

På fredag invigs OS i Pyeongchang - och i Sverige finns cirka 10 000 svenskar med ursprung från värdlandet Sydkorea. 40-åriga Carola Pettersson är en av dem, som adopterades bort och hamnade i Burträsk, en liten ort utanför Skellefteå.

Hon hade aldrig koreanska kompisar, lade fokus på att vara svensk och passa in. När hon fyllde 35 år hade fler tankar om ursprunget landat, intresset för Sydkorea ökat och hon skickade in ansökan till adoptionsförmedlaren i Seoul. Ganska snabbt kom beskedet: hennes biologiska mamma hade hittats.

””

Hopp och förtvivlan

Därefter fick hon vänta. Ett telegram, vagt och diskret formulerat, skickades till den biologiska mamman om att en förlorad familjemedlem ville återknyta kontakten. Därefter var det upp till mamman att svara.

””

Senare fick hon veta att mamman hade återkopplat.

””

Inga fler barn

Via brevväxling fick hon veta att mamman ärvt en restaurang, bodde med en av sina systrar, inga fler barn. Ogift. Till slut räckte inte det skrivna ordet och Carola Pettersson åkte till Sydkorea för att träffa sin biologiska släkt. Hon beskriver ögonblicket när hon fick syn på mamman:

””

Hon beskriver kontakterna och mötena med mamman nästan som en relation. Först en förälskelsefas där man först bara ser det positiva. Sedan svårigheter, kulturskillnader, mer negativa känslor. Till sist avslutades kontakten med mamman, som också verkade kämpa med sig själv och problem med depressioner.

””

Ångrar inget

Trots avslutet är hon bestämd - hon ångrar inget. Hon engagerade sig i Adopterade koreaners förening, fick koreanska kompisar, gillar att besöka landet och är i dag stolt över sitt ursprung. Dessutom lärde hon känna en moster, morbror och en kusin som hon tycker om och har kontakt med.

””

TT