Annons
Nyheter

Sommarhettan hissar miljöfrågan inför valet

Efter sommarens extrema temperaturer och kraftiga bränder har klimatet seglat upp som väljarnas näst viktigaste fråga. - Miljöpolitiken blir viktigare i det här valet än den har varit på mycket länge, spår Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.(TT)
Publicerad 9 augusti 2018

Av 1 025 tillfrågade rankar 16 procent miljö som den viktigaste frågan i en ny undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Expressen. Det är en uppgång med sex procentenheter sedan i juli.

Miljöpartiet (MP) har högst förtroende bland väljarna i miljöfrågan, 25 procent anser att partiet har den bästa miljöpolitiken. Men väljarna tycks även känna stor tillit till Centerpartiet (C) när det handlar om miljön. 19 procent ger C högst förtroende för miljöpolitiken.

””
Annons

Klimatfrågan abstrakt

MP har sakägarskap i klimatfrågan, anser Möller, men problemet är att ämnet är abstrakt och spänner över lång tid - vilket gör den svåranpasslig till valkampanjer.

””

Efter sommarens varma väder behandlas klimatfrågan närmast alarmistiskt i debatten, men frågan är hur länge den tar plats på dagordningen.

TT: Kommer människor att ha glömt den ovanliga sommarhettan när det blir kallare i höst?

””

Han understryker också att en valrörelse kännetecknas av att flera frågor debatteras samtidigt och att miljön då oavsett blir en fråga jämte andra.

Invandring viktigast

Den viktigaste frågan för väljarna är dock fortfarande invandring, som också ökat med fyra procentenheter i mätningen. Tommy Möller understryker att frågan är bred och sträcker ut sig över många andra sakfrågor, som skola, vård, omsorg och jobb.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons