Nyheter

Sommarlovsstöd införs nästa år

Från och med nästa sommar införs ett särskilt stöd för de kommuner som ordnar avgiftsfria sommarlovsaktiviteter. 200 miljoner kronor om året avsätts i regeringens budget de fyra närmaste åren. Det nya sommarlovsstödet är ett krav som Vänsterpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen.(TT)
Publicerad 13 september 2015

Det nya sommarlovsstödet är ett krav som Vänsterpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen. Förslaget lanserades under Almedalsveckan i somras.

””

Kollo och fotboll

I helgen pågår Vänsterdagarna i Malmö med 1 200 deltagare. Många av dem är kommunpolitiker som från och med nästa år kan ansöka om pengar för att till exempel ordna kollo, badresor, teateruppsättningar eller fotbollsläger. Kravet är att kommunen redan har avgiftsfria sommaraktiviteter.

””
””

Många ensamma

Många kommuner drar ner på sin barn- och ungdomsverksamhet under sommaren och förskolor och fritidshem har begränsade öppettider. Många barn tillbringar därför mycket tid ensamma när föräldrarna jobbar och kompisar åker iväg på semester.

Enligt barnrättsorganisationen Majblomman saknar var femte kommun sommaraktiviteter för barn. I en fjärdedel av de kommuner som anordnar aktiviteter är dessa gratis. I ytterligare 13 procent är de avgiftsfria efter individuell prövning.

Vänsterpartiet vill att en större del av pengarna ska gå till kommuner med hög andel barnfamiljer som får försörjningsstöd (socialbidrag). Men exakt hur utformningen blir ska de rödgröna partierna förhandla vidare om.

TT