Annons
Nyheter

Stockholmsdeklaration om fred antogs

I en värld med 60 miljoner flyktingar - som i genomsnitt är på flykt i 17 år - är behovet av konfliktförebyggande arbete skriande stort. Ledare från ett 40-tal länder har antagit en så kallad Stockholmsdeklaration, ett recept för hur hållbar fred ska byggas och krig undvikas. - Jag är glad.  .  .(TT)
Publicerad 5 april 2016
””

Fred i fokus

Stockholmdeklarationen förordar en så kallad "new deal" ett helhetstänk för fred- och säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter. För att hindra att sårbara länder halkar ner i konflikter är det viktigt att givarländer och organisationer samordnar sig i en plan per land, samt att samhällets alla parter får ta del i utvecklingen - inte minst kvinnor. Avskräckande exempel finns i form av Syrien och Sydsudan, medan Internationella dialogens stöttande av statsbyggnad i Somalia ses som en framgång.

Annons

Konfliktförebyggande arbete är i fokus internationellt, i och med FN:s utvecklingsmål som antogs i september. I mål 16 heter det att "rättvisa, fredliga och inkluderande" samhällen ska byggas. Men samtidigt ökar de väpnade konflikterna och FN spenderar hisnande 20 miljarder dollar årligen på konfliktrelaterade humanitära insatser, pengar som hade kunnat användas till utveckling. Isabella Lövin sticker inte under stol med att FN ofta är trögfotat och handlingsförlamat och säger att Internationella dialogens initiativ kan vara inspirerande för världssamfundet, då dess deltagare faktiskt vill jobba för fred och stötta varandra. Det är också ett av skälen till att FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi och vice generalsekreterare Jan Eliasson bjöds in till mötet.

Vill genomsyra FN

””

TT: Är det för sent att jobba så här i Syrien?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons