Annons
Nyheter

Stort stöd för förbud mot barnäktenskap

Äktenskap som begåtts utomlands med personer som är under 18 år ska inte erkännas i Sverige. Det tycker fyra av fem svenskar enligt en ny Sifo-undersökning. 2014 genomfördes en lagändring som tog bort möjligheten att bevilja dispens för barnäktenskap.(TT)
Publicerad 9 oktober 2017

Äktenskap som begåtts utomlands med personer som är under 18 år ska inte erkännas i Sverige. Det tycker fyra av fem svenskar enligt en ny Sifo-undersökning.

2014 genomfördes en lagändring som tog bort möjligheten att bevilja dispens för barnäktenskap. Men det finns kryphål kvar och svenska myndigheter ska erkänna barnäktenskap som ingåtts av personer som flyr eller flyttar till Sverige. En tydlig lagstiftning är avgörande, skriver Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet på DN Debatt.

Annons

En utredning som lanserades i våras ska enligt direktiven ge förslag till lagändringar som gör att utländska äktenskap inte ska erkännas om någon av parterna var under 18 år när de kom till Sverige. Den nya undersökningen visar att det finns ett brett stöd för en sådan lagändring, skriver Gabelic.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons