Nyheter

Färst röstar i Zlatan-distrikt

I valdistriktet Törnrosen-Örtagården i Malmö är det ovanligt svårt för politikerna att skörda röster. Valdeltagandet sjönk från en redan låg nivå och i år röstade inte ens varannan röstberättigad. - De måste komma hit och presentera sina åsikter, säger Irena Grbic.(TT)
Publicerad 10 september 2018

Här, i kvarteren där Zlatan Ibrahimovic växte upp, ligger hyreshusen samlade runt buskbevuxna gårdar. Men valdistriktet, som är en del av Rosengård, lever utseendemässigt inte riktigt upp till sitt namn. Här bor alla i hyreshus, 94 procent har utländsk bakgrund, och medianinkomsten är 8 000 kronor i månaden.

Distriktet hade landets lägsta valdeltagande: 47,5 procent.

Irena Grbic, som bott i området i tio år, trivs bra. I hennes hem har det diskuterats en hel del politik inför valet, mycket på grund av barnen, som är tio och tolv år gamla. De har haft valtema i skolan och har tagit med sig diskussionen hem. Hon vet inte varför så få av grannarna röstat, men det som måste till är att politiker kommer ut mer i bostadsområdena, tycker hon.

””

S är störst

Trots ett stort tapp även här är Socialdemokraterna det överlägset största partiet i området. Enligt det preliminära valresultatet fick partiet 63 procent av rösterna, en nedgång med 9,9 procentenheter jämfört med 2014.

””

Själv har han röstat, men kompisen Ali Zain, som visserligen hade tänkt rösta, lät sedan bli, för han hade inte tid, säger han.

De tror att det låga valdeltagandet beror på att folk inte bryr sig och kanske också att det inte märks så stor skillnad, oavsett vem som styr.

””

"Ganska dåligt"

En annan förstagångsväljare vi pratar med, som vill vara anonym, säger att hon till slut bestämde sig för att rösta för att hon kommit fram till att det visst gör skillnad. För hennes del var det viktigaste att minska Sverigedemokraternas inflytande.

””

"Trygghet viktigast"

För Fartun Sudi och Halima Mohammed var det självklart att rösta.

””
””

TT