Annons
Nyheter

Hård konkurrens om utbildningar

Många känner sig kallade men få är utvalda. Så kan man sammanfatta läget inför höstens högskolestart. Konkurrensen om vissa av utbildningsplatserna har varit hård, exempelvis till många lärarutbildningar. Det framgår av ny statistik från Universitets- och högskolerådet (UHR).(TT)
Publicerad 12 juli 2016

Det framgår av ny statistik från Universitets- och högskolerådet (UHR).

Av 41 400 sökande till lärarutbildningarna har 16 142, eller 39 procent, antagits - siffror som oroar Lärarnas Riksförbund.

””
””
Annons

Totalt är nästan 268 000 personer antagna till alla höstens högskoleutbildningar, vilket är en ökning med en procent jämfört med höstterminen 2015.

Färre behöriga

Fast samtidigt har antalet behöriga sökande minskat något, från drygt 369 000 till strax över 360 000.

””

Svårast är det att komma in på utbildningarna till läkare, arkitekt, tandläkare och psykolog. Även för vissa ekonomiprogram har det krävts mycket höga antagningspoäng.

Fast det kan skilja rätt mycket beroende på vilken högskola/universitet man sökt till. Detta kan ibland vara ett problem, att många söker till samma ställe medan andra orter inte har några sökande alls.

Storstäderna populära

””

Det finns förstås också utbildningar som det varit mycket lätt att komma in på. Här återfinns vissa ämneslärarutbildningar, som lärare i hem- och konsumentkunskap och idrott och hälsa.

Betydligt större konkurrens har det varit om platserna till sjuksköterskeutbildningarna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons