Nyheter

Svensk utreds för krigsbrott i Ukraina

Svensk polis utreder krigsbrott som kan ha begåtts under striderna i Ukraina. Enligt åklagare Tora Holst finns en misstänkt från Sverige utpekad. Sedan februari 2014 pågår stridigheter i Ukraina mellan styrkor på regeringssidan och proryska grupper i östra Ukraina.(TT)
Publicerad 6 augusti 2015

Sedan februari 2014 pågår stridigheter i Ukraina mellan styrkor på regeringssidan och proryska grupper i östra Ukraina. Även utländska medborgare finns på plats, och enligt Säpo har en handfull svenskar åkt till Ukraina för att delta i strid. En av personerna som rest från Sverige utreds nu av polis.

””

Avrättningar av fångar

Krigsbrott är ett paraplybegrepp för folkrättsbrott, folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Enligt en rapport från Amnesty International finns övertygande bevisning om att krigsbrott begås av båda sidor i Ukraina. Det rör sig bland annat om, enligt rapporten, summariska avrättningar av fångar.

””

Åklagaren vill inte berätta vad den utpekade mannen misstänks ha gjort. Han har ännu inte fått någon advokat förordnad.

””

Är våldsbenägna

Enligt Säpo har de stridande svenskarna valt den ukrainska sidan i konflikten. Flera av personerna som åkt delar vit makt-miljöns värderingar, men den främsta gemensamma faktorn bland de som sökt sig till stridande förband är att de tidigare visat sig vara våldsbenägna och har ett intresse för vapen och sprängmedel, enligt Ahn Za Hagström, chefsanalytiker vid Säpo.

Utredningen mot den utpekade mannen är i sin linda, och misstänkta krigsbrott utreds av personal vid polisens krigsbrottskommission.

””

Förutom de stridande svenskarna har, enligt Säpo, ytterligare drygt 20 svenskar rest till Ukraina för att på andra sätt än att delta i strid stödja den Ukrainska sidan i konflikten.

TT