Svenskarna förbrukar rekordmycket kött
Enligt en rapport från Jordbruksverket förbrukade vi i Sverige 87,7 kg kött per person och år 2016. Det är en ökning med ett halvt kilo per person jämfört med 2015 - men begreppet förbrukning innebär inte att vi äter ett halvt kilo mer per person.
””
Orsaken till skillnaden är att Jordbruksverket inte redovisar konsumtionssiffror.
””
Rekord för fågel
Slaktvikt innebär att man räknar ben och andra delar av djurkropparna som vi inte äter. Tumregeln säger att vi äter ungefär hälften så mycket som den rapporterade slaktvikten, alltså knappt 44 kilo per person och år.
Jordbruksverket noterar också att det sker en fortsatt omfördelning mellan olika slags kött. Vi äter till exempel mer fågel och mindre griskött. Vad gäller fågelkött steg förbrukningen till en ny rekordnivå för sjunde året i rad. Också förbrukningen av ägg växer kraftigt. Produktionen växte med tio procent och förbrukningen nådde också här en ny rekordnivå.
WWF: Oroväckande
WWF tycker att ökningen av kycklingkött är problematisk eftersom det går åt mycket mark för att producera foder till djuren.
"Det är också särskilt allvarligt när man ser till den ökade importen av kyckling", säger Anna Richert, matexpert på WWF i ett pressmeddelande.
"Det är oroväckande att förbrukningen av kött ökar, det klarar inte planetens gränser. Nu vill vi se att regeringen tar fram en strategi för hur vi halverar köttkonsumtionen", säger hon.
TT