Nyheter

Sverige begär flyktinghjälp av EU

Regeringen beslutar i morgon att skicka in en begäran till EU-kommissionen om att asylsökande i Sverige ska fördelas till andra EU-länder. "Sverige har länge tagit ett orimligt stort ansvar i jämförelse med andra länder i EU, och nu är vi i ett mycket ansträngt läge.(TT)
Publicerad 4 november 2015

"Sverige har länge tagit ett orimligt stort ansvar i jämförelse med andra länder i EU, och nu är vi i ett mycket ansträngt läge. Det är dags att andra länder nu tar sitt ansvar och därför kräver regeringen en omfördelning av flyktingar från Sverige", säger statsminister Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande till TT.

Begäran till EU-kommissionen är en del av den flyktingpolitiska överenskommelsen med Alliansen som blev klar för snart två veckor sedan. På grund av det ansträngda läget i flyktingmottagningen så anser regeringen att Sverige bör få ta del av det fördelningssystem som EU-länderna beslutat om tidigare i år.

Totalt ska 160 000 asylsökande fördelas från framförallt Italien och Grekland till andra EU-länder. Av de 160 000 skulle 54 000 tas från Ungern, men eftersom Ungern inte vill delta i systemet så är det fritt fram för andra länder att ansöka om avlastning ur den ungerska kvoten.

Regeringsbeslutet kommer inte att innehålla någon siffra för hur många av de 54 000 regeringen vill ska omfördelas från Sverige.

Av de 160 000 asylsökande som omfattas av kvotfördelningssystemet har hittills väldigt få omfördelats från Grekland och Italien.

Sveriges begäran kommer att behandlas av EU-kommissionen, men frågan lär även komma upp när EU:s permanente ordförande Donald Tusk träffar Löfven i Stockholm på onsdagen.

TT