Nyheter

Sverige vann konditori-EM

Sverige bakade hem segern i konditori-EM i italienska Turin. Under fem timmar producerade det svenska landslaget två glasstårtor, tio tallriksdesserter och en choklad- och sockerskulptur som var mer än en meter hög. - Det känns magiskt. Det har aldrig hänt någon gång tidigare.(TT)
Publicerad 10 juni 2018
””

För Sverige tävlade konditorerna Jessica Sandberg, som driver ett konditori i Umeå och har arbetat som konditor i 26 år, och Martin Morand, som har eget företag och en rad utmärkelser från kulinariska sammanhang.

””
””

Skapade "mother nature"

Tävlingen pågick i fem timmar och då levererade det svenska laget två glasstårtor med frukt, tio tallriksdesserter med choklad och glass eller sorbet. Och en choklad- och sockerskulptur mer än en meter hög.

Tårtan bestod av hallonglass, mandarinsorbet, yoghurt- och vaniljparfait med krispig, spröd pistagebotten och karamelliserad smördeg - allt i ljusa färger.

Tallriksdesserten var inte mindre frestande. Åkerbär, hallon och björnbär, insvept i guanaja-chokladmousse, pistagebotten dulcey- och hasselnötsnamelaka samt manjaribrownie, toppat med en aning apelsin och en nypa timutpeppar.

Skulpturen kallades "Mother nature" och bestod av två halvor, den ena av choklad, den andra av socker, som sammanfogades till en helhet.

"Har inte fattat"

Tony Olsson var under loppets gång orolig för att desserten inte skulle bli klar i tid, men allt gick vägen.

””

TT: Hur firar man något sådant här? Med tårta?

””

I och med vinsten är laget klart för VM, eller Coupe du Monde de la Pâtisserie, i franska Lyon nästa år, vilket Tony Olsson beskriver som "världens häftigaste konditoriarrangemang".

TT