Nyheter

Tonvis med gift tros dumpat i hagar

Mellan 1956 och 1971 dumpades omärkta giftiga kemikalier från statliga civila beredskapslager hos privata markägare i Skåne och Småland, skriver Miljöaktuellt. Från lagren i Ruda och Berga körde vi i 20-25 minuter och därefter ut på öppna betesmarker och tippade lassen i de grävda hålen.(TT)
Publicerad 5 februari 2015

Mellan 1956 och 1971 dumpades omärkta giftiga kemikalier från statliga civila beredskapslager hos privata markägare i Skåne och Småland, skriver Miljöaktuellt.

””

Han jobbade som lastbilschaufför med uppdrag att hämta produkter som skulle bytas ut i beredskapslager, fyllda med bland annat bekämpningsmedel, gödningsmedel och vattenreningskemikalier, enligt Evaldsson. Vissa produkter fick han sedan dumpa i djupa hål som grävts hos privata markägare. Lasten fick inte tippas närmare än hundra meter från en sjö eller ett vattendrag och etiketter på förpackningar skulle tas bort innan lasten stjälptes i hålen.

Redan på 1950-talet ska han ha tvivlat på lämpligheten att tippa bekämpningsmedlet, men fick svaret att den som ville behålla jobbet inte skulle ställa frågor.

TT