Annons
Nyheter

Tonvis med skräp städas från stränder

Miljövänner över hela Sverige samlas för att göra en miljöinsats. Nordiska kusträddardagen vill uppmärksamma problemet med nedskräpning av stränder och hur den påverkar haven. - Vi gör det för att få människor att förstå problemet.(TT)
Publicerad 5 maj 2018

Nordiska kusträddardagen arrangeras för andra året i rad på lördagen av Håll Sverige rent och de nordiska motsvarigheterna.

””

Medvetenheten om problemet har ökat på senare tid, både politiskt, medialt och bland allmänheten. En Sifoundersökning från i fjol visar att hela 97 procent av svenskarna tycker att plast i haven är ett problem.

””
Annons

Bohuslän utsatt

Strandstädningen äger rum på flera platser i dag i bland annat Skåne, Stockholms skärgård, på Gotland och framför allt längs Bohuskusten, där problemen är som värst.

””

Över 90 procent av skräpet som hittas är plast, och mycket av det i små bitar. Plasten skapar stora miljöproblem för det marina livet.

””

En vinst

Emma Vildstrand från Kungsbacka är en av dem som finns på plats vid Smarholmens badplats för att göra en insats för närmiljön. När TT når henne är hon precis i färd med att rensa en hög tång från skräp.

””

Emma Vildstrand har som regel att alltid plocka upp minst ett skräp när hon är ute, men ofta blir det mer än så. För henne är arrangemanget ett bra sätt att göra konkret nytta.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons