Nyheter

Tsipras stuvar om för att snabba på

Greklands premiärminister Alexis Tsipras ombildar sin regering i ett försök att skynda på reformer. Aten har lovat att genomföra en rad impopulära åtgärder till följd av det senaste internationella räddningspaketet.(TT)
Publicerad 4 november 2016

Ombildningen är ett tecken på att Tsipras tänker fortsätta på sin inslagna linje, trots att det kostat regeringen stöd i opinionen. Finansminister Euklidis Tsakalotos sitter kvar på sin post, och premiärministern är fast besluten att genomföra en rad arbetsmarknadsreformer och privatiseringar för att uppfylla kraven från EU och Internationella valutafonden.

Åtgärderna är ett sätt att snabbare kunna få möjlighet till ytterligare skuldlättnader och för att Grekland ska kunna inordnas i Europeiska centralbankens program för köp av statspapper. Det kan bidra till att landet åter får tillträde till den globala obligationsmarknaden 2018, när det nuvarande stödprogrammet löper ut.

Regeringsombildningen innebär att Tsipras omplacerar en rad statsråd, men det är få nya ansikten. Den mest kontroversiella förändringen är att energiminister Panagiotis "Panos" Skourletis, som öppet motsatt sig privatiseringar, ersätts med nuvarande ekonomiministern Giorgos Stathakis.

Skourletis får i stället ansvar för inrikesdepartementet.

TT