Nyheter

Tuff match om partiledarpost i KD

Det blir en tuff match om partiledarposten i Kristdemokraterna. Kommunalrådet Ebba Busch utmanar partisekreteraren Acko Ankarberg. Hittills har bara ett av 26 partidistrikt nominerat partiledare och bland de namnen finns båda två med.(TT)
Publicerad 13 februari 2015

Hittills har bara ett av 26 partidistrikt nominerat partiledare och bland de namnen finns båda två med. Därför är Buschs chanser oklara, men tunga KD-politiker som TT har talat med vill långt ifrån räkna ut henne.

En initierad KD-källa beskriver Acko Ankarberg som den drivna administratören som får saker gjorda, med tyngd och pondus men med mindre stark ideologisk kompass och lyskraft än Busch.

Har patos

Ebba Busch, 28 år och kommunalråd i Uppsala, anses tillhöra de som vill föra partiet höger ut. Distriktsordföranden i Kalmar län, Anders Andersson, ser dock inga större politiska skillnader.

””
””

Dessutom har KD redan gått högerut sedan partiledarstriden mellan Göran Hägglund och utmanaren Mats Odell 2012. Partiet har siktat in sig på att vinna över moderatväljare och har talat mer om lag och rätt, ett starkt försvar och en striktare migrations- och integrationspolitik. Det kan bli andra saker som avgör partiledarfrågan.

””

Blivit känd

I partiledarstriden 2012 backade Ebba Busch upp Mats Odell och var överraskande nära att knipa posten som vice partiordförande från dåvarande äldreminister Maria Larsson. Hon har blivit känd för en bredare allmänhet genom SVT:s dokumentärserie Kommunpampar. Busch pekar själv på sin erfarenhet av handfast politiskt arbete i kommunen och tydlighet i debatter. Att hon väntar barn samtidigt som hon kan väljas till partiledare är inget hinder, enligt henne.

””

Män efterlyses

Partidistrikten har fram till den 25 februari på sig att nominera. Det tyngsta distriktet är Jönköpings län. Där är Ankarberg uppvuxen och har varit kommunalråd. Där kan hon räkna med starkt stöd. Men även Busch är populär, enligt uppgift till TT.

””
””

TT