Nyheter

Tusentals vill protestera mot Pegida

Den svenska grenen av proteströrelsen Pegida, som påstår att det pågår en islamisering av västvärlden, har fått tillstånd att demonstrera i Malmö i kväll. Samtidigt väntas många motdemonstranter dyka upp.(TT)
Publicerad 9 februari 2015

Den hetsdömda galleristen Henrik Rönnquist och den så kallade gatukonstnären Dan Park ska tala under rörelsens första demonstration i Sverige. Men samlingen på Stortorget i Malmö kommer att mötas av minst en motaktion.

S:t Petri församling har aviserat att man låter kyrkklockorna ringa, och efteråt följer en bönestund i S:t Petri kyrka till stöd för muslimer i Sverige. Samtidigt har mer än 4 000 anmält intresse för att delta i en motdemonstration via Facebooksidan "Stoppa hatmarschen - Pegida är inte välkomna i Malmö".

””

Stortorget kommer att spärras av och beredskapen är god, säger Skånepolisens pressinformatör Lars Förstell.

””

Pegida, som står för "Patriotiska européer mot islamiseringen av väst", protesterar mot en påstådd islamisering av västvärlden och har sitt ursprung i Dresden. I Tyskland har massmöten lockat tiotusentals. Men Pegida har också skakats av interna konflikter. Flera ledare i den tyska delen av rörelsen har hoppat av, bland andra talesperson Kathrin Oertel. Hon lämnade sitt uppdrag efter kort tid, något som enligt tidningen Bild berodde på den tidigare ledaren Lutz Bachmanns fortsatta inflytande. Själv hoppade Bachmann av sedan en bild publicerats där han poserar som Adolf Hitler.

Hur många sympatisörer som dyker upp i Malmö i kväll är oklart. Liknande initiativ i Oslo och Köpenhamn har som mest dragit ett par hundra personer.

TT