Nyheter

Uppemot 1,5 meters monsunregn

De senaste veckorna har monsunregnen tvingat tiotusentals människor att lämna sina hem i Burma och tiotals dödsfall rapporteras. På sina håll har det kommit över en meter regn. 13 av 14 delstater och regioner är drabbade av översvämningar, höjda vattennivåer och skred till följd det häftiga regnet.(TT)
Publicerad 1 augusti 2015

13 av 14 delstater och regioner är drabbade av översvämningar, höjda vattennivåer och skred till följd det häftiga regnet. Räddningsarbetare är enligt burmesiska myndigheter på väg till de drabbade områdena och munkkloster har öppnat sina dörrar för att hjälpa de drabbade.

En av de värst drabbade delstaterna är Rakhine där träd har ryckts upp och vägar och kontorsbyggnader har förstörts. I delstaten befinner sig redan omkring 140 000 människor utan hem, mestadels statslösa från den muslimska minoriteten rohingya. Årets monsun har förstört åtminstone 30 000, och skadat ytterligare över 70 000, tunnland åkermark.

Vädersajten Accuweathers meteorolog Anthony Sagliani twittrar att Cox's Bazar, nära burmesiska gränsen i Bangladesh, fått nästan 1 500 millimeter regn sedan den 22 juli - motsvarande långt över en normal svensk årsnederbörd.

TT