Annons
Nyheter

Utförsåkning för politiker och fack

Riksdag och regering är stora förlorare i kampen om folks tilltro. Det dalande förtroendet beskrivs som en svart pist, där även politiska partier och fackförbund är på väg utför. - Ett allvarligt tecken, säger Toivo Sjörén, en av upphovsmakarna bakom Förtroendebarometern.(TT)
Publicerad 7 april 2016

I årets barometer, som presenterades vid de pågående Mediedagarna i Göteborg, är det tydligt att både regeringen och regeringspartierna tar stryk. Andelen med ganska stort eller mycket stort förtroende för S går från fjolårets 33 procent till 27. MP minskar från 21 till 16. Regeringen som sådan dalar från 37 till 28 förtroendeprocent.

Tilltron till övriga partier är stabilare, men samtidigt fortsätter riksdagen att tappa anseende. Bara var tredje i studien har stort förtroende för det svenska parlamentet.

Annons

Måste ta sig ur

””
””

Förtroendeligans topplacering intas även i år av Sveriges Radio, som nu får sällskap av Systembolaget. Båda åtnjuter stort förtroende hos 70 procent.

Att just Systembolaget seglat upp kan ses i ljuset av att många andra aktörer med statlig koppling är på nedgång, menar Eva Ossiansson, varumärkesexpert på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

””

Kommunal drar ner

Vid sidan om Volkswagen, som inte oväntat rasar, är det facken som står för största tappet, från 36 till 22 förtroendeprocent. Även om olika förbund inte särredovisas menar forskarna att skandalomsusade Kommunal utgör ett stort sänke.

En vinnare i årets Förtroendebarometer är kungahuset. 42 procent har ganska eller mycket stort förtroende för kungahuset, mot fjolårets 40.

Den årliga undersökningen är nummer 20 ordningen. Den omfattar 1 200 webbintervjuer med personer äldre än 15 år och gjordes den 2-13 mars.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons