Annons
Nyheter

Utredare föreslår begränsad datalagring

Datalagring behövs för brottsbekämpning men enligt EU-domstolen är den svenska lagringen av information om samtal, meddelanden och internetåtkomst ett för stort intrång i privatlivet.(TT)
Publicerad 10 oktober 2017

Datalagring behövs för brottsbekämpning men enligt EU-domstolen är den svenska lagringen av information om samtal, meddelanden och internetåtkomst ett för stort intrång i privatlivet.

De tre utredarna, Sigurd Heuman, Mikael Kullberg och Christofer Gatenheim, föreslår därför att regeringen inför en begränsad modell där myndigheter bara lagrar de uppgifter som är mest värdefulla, skriver de på DN Debatt.

Annons

De viktigaste uppgifterna som ska lagras är nummer och tid för alla mobilsamtal och meddelande (mejl och sms), vilken mobilmast som används, tidpunkt när man kopplar upp mot internet och vilken ip-adress som används samt vilken abonnent.

Uppgifterna ska också till skillnad från i dag lagras olika länge, från två till tio månader, enligt utredarna.

Vad som sägs i samtal, står i meddelanden eller vilka webbsidor som någon besökt ska inte lagras. Inte heller samtal eller meddelanden med exempelvis Skype, Gmail eller Messenger. Så är också fallet i dag. Men en användare bakom en ip-adress ska kunna spåras oavsett vilken teknik operatören använder sig av, vilket inte gäller i dagsläget, enligt utredningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons