Nyheter

V lovar slåss för tandvårdsreform

Vänsterpartiet vill att ingen ska behöva betala mer än 2 000 kronor per år för tandvård. Reformen bedöms kosta staten minst 4,5 miljarder kronor. - Det här är vårt första stora vallöfte, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.(TT)
Publicerad 12 juni 2018
””

Löftet innebär att om Vänsterpartiet får förhandla om regering eller budget efter valet, så blir tandvårdsreformen ett av de första V-kraven som hamnar på bordet.

””

Har inte råd

Han uppger att många, framförallt äldre, går omkring med värk i tänderna för att de inte har råd att gå till tandläkaren.

Vänsterpartiet vill därför införa ett högkostnadsskydd som innebär att tandvård över 2 000 kronor under en tolvmånadersperiod ska subventioneras fullt ut av staten.

Om lika många går till tandläkaren som i dag beräknas kostnaden bli 4,5 miljarder kronor per år. Men Sjöstedt hoppas att många som i dag inte lagar sina tänder gör det, vilket innebär att statens kostnader kan bli betydligt högre.

Under den gångna mandatperioden har Vänsterpartiet drivit igenom flera åtgärder för billigare tandvård, framförallt för unga och äldre.

"Stora klivet"

””

För att reformen inte ska leda till att tandläkarna höjer sina priser vill Vänsterpartiet även införa en nationell tandvårdstaxa för de 50 vanligaste behandlingarna.

Sjöstedt räknar med att reformen kan införas från 2021.

På frågan om det är väl använda pengar att även subventionera välbeställdas tandvård svarar han att V vill finansiera reformen med högre skatter för de rikaste.

TT