Nyheter

Vanligare att diskutera dricks

Ska man runda av uppåt, ge tio procent eller inget alls? Vi tröttnar aldrig på att diskutera dricks - en företeelse mer komplicerad än man kan tro. Det är en ständig källa till diskussion i vett och etikett-spalter.(TT)
Publicerad 13 februari 2015
Ska man runda av uppåt, ge tio procent eller inget alls? Vi tröttnar aldrig på att diskutera dricks - en företeelse mer komplicerad än man kan tro. Det är en ständig källa till diskussion i vett och etikett-spalter. När middagen på restaurangen är avnju
Ska man runda av uppåt, ge tio procent eller inget alls? Vi tröttnar aldrig på att diskutera dricks - en företeelse mer komplicerad än man kan tro. Det är en ständig källa till diskussion i vett och etikett-spalter. När middagen på restaurangen är avnju

Det är en ständig källa till diskussion i vett och etikett-spalter. När middagen på restaurangen är avnjuten och räkningen ska betalas blir många osäkra: är tio procent nog? Tittar personalen snett på den som inte ger något extra?

"Klart att du ska dricksa på krogen!" uppmanade mat- och dryckesjournalisten Anna Norström nyligen i en krönika, och fick mängder av brev som argt ifrågasatte det.

””

Fler dricksar

Vi ger dricks av många olika anledningar, enligt universitetslektor Paula Mulinari, som håller på med en studie om dricks vid Malmö högskola. Vissa vill visa uppskattning, andra ger av omtanke.

””

De senaste tio åren har Paula Mulinari sett att vi börjat diskutera frågan allt mer.

Att ge dricks ökar och det beror på att servicesektorn har expanderat, vi konsumerar mer av den här typen av tjänster, säger hon.Â?

"Hämmar lönerna"

Alla är inte glada över extrapengarna. Enligt facket hämmar de löneutvecklingen.

””

När allt fler betalar med kort finns det dessutom krögare som behåller dricksen själva, menar Per Persson.

””

Anna Norström är emot att dricks ska ersätta lön men tror inte lösningen är att sluta ge.

””

TT