Annons
Nyheter

Vargen kommer på sms

Inom några få timmar efter ett anmält angrepp ska intresserade kunna få sms om att rovdjur rör sig i trakten. Tamdjur ska på det sättet kunna skyddas från att möta döden i greppet på ett hungrigt rovdjur. (TT)
Nyheter • Publicerad 12 december 2013

- I Kronobergs län har vi 400 fårbesättningar och ett kontinuerligt tillflöde av vandringsvargar. Jag tror att merparten av fårägarna kommer att anmäla sitt intresse, säger Per Ekerholm, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Efter att ha anmält telefonnummer till länsstyrelsen ska ett sms skickas så fort det slagits fast att ett rovdjur rör sig i området. Ytterligare sex län i södra Sverige vill använda tjänsten, som enligt planen ska vara igång i januari.

Annons

Fårägaren Elisabet Zetterholm Falk i Ravlunda i Skåne fick 60 av sina 1 200 får angripna av varg för drygt ett år sedan.

– Om jag fick besked via sms skulle jag kunna förbereda mig och inte släppa djuren i hagar långt från gården och köra en extra runda på kvällen.

Med tjänsten hoppas länsstyrelsen att fårägare kan förbereda sig bättre. Att mindre välvilliga jägare skulle använda tjänsten för att nosa reda på vargen ser han inte som en risk.

– Vi har diskuterat det, men det är oerhört svårt att jaga de här djuren, detta ger bara en indikation på var de är.

Hungriga rovdjur

Under 2012 angreps 598 får, tio nötdjur och två getter. Det rapporterades även in ett angrepp på katt.

Angreppen orsakades av björn, järv, kungsörn, lodjur och varg.

Flera landsting erbjuder redan information om rovdjur i ett visst område via e-post.

Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Östergötland, Blekinge och Skåne län har visat intresse för att använda den nya tjänsten med information via sms.

Källa: Viltskadecenter, länsstyrelsen (TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons