Nyheter

Värktabletter kan påverka fertiliteten

Kvinnor som äter vanliga värktabletter i början av graviditeten kan äventyra sina blivande döttrars framtida fertilitet. Det tror forskare efter att ha undersökt hur värksubstansen ibuprofen påverkar antalet ägg. Substansen ibuprofen ingår i en rad vanligt förekommande värktabletter, som Ipren.(TT)
Publicerad 2 februari 2018

Substansen ibuprofen ingår i en rad vanligt förekommande värktabletter, som Ipren.

Eftersom ibuprofen kan påverka fostret avråds gravida kvinnor från att använda dessa värktabletter, framför allt under de tre sista månaderna av graviditeten. Även under de sex första månaderna bör kvinnan vara försiktig, enligt Vårdguiden 1177.

Alla kvinnor hörsammar dock inte varningarna och nu kan franska forskare visa att ibuprofen också kan påverka antalet folliklar hos flickfoster, det vill säga de påsliknande anhopningar av celler i äggstockarna som, så småningom, kommer att innehålla var sitt ägg.

Bestämt antal

Enligt forskarna, som redovisar sina resultat i tidskriften Human Reproduction, passerar ibuprofen den så kallade placentabarriären och reducerar antalet folliklar redan tidigt under graviditeten, något som skulle kunna påverka den framtida förmågan att få barn.

””

I den aktuella studien odlade forskarna äggstocksvävnad från 185 aborterade flickfoster, 7-12 veckor gamla, och exponerade hälften av dem för olika nivåer av ibuprofen liknande dem som gravida kvinnor som tar ibuprofen kan få.

Svårt att veta

Dels visade det sig att ibuprofen passerar direkt över till fostret, dels att exponering för ibuprofen resulterade i ett drastiskt minskat antal äggfolliklar, jämfört med fostervävnad som inte exponerades för värksubstansen.

””

Professor Hans Evers är chefredaktör för Human Reproduction och var inte inblandad i den aktuella studien. Han kallar fynden för viktiga, men säger samtidigt att det är svårt att säga om och i så fall hur antalet folliklar tidigt i fosterutvecklingen påverkar fertiliteten kanske 30 år senare.

””

TT