Nyheter

Vasaloppet - "alltid en folkfest"

Spåren är förberedda och tusentals liter blåbärssoppa finns redo. På söndagen går starten för Vasaloppet, som i år genomförs för 95:e gången. Klockan åtta ljuder startskottet. Omkring 15 500 skidåkare står då på startlinjen för att skida de nio milen från Sälen till Mora. - Det känns bra.(TT)
Publicerad 2 mars 2019

Klockan åtta ljuder startskottet. Omkring 15 500 skidåkare står då på startlinjen för att skida de nio milen från Sälen till Mora.

””

Vasaloppets vintervecka har varit i gång sedan den 22 februari. Hittills har flera lopp genomförts, däribland Nattvasan, Tjejvasan och Halvvasan och nu närmar sig själva finalen.

Kraftiga snöfall väntas under söndagen. Det kan göra att spåren blir mjuka. Arrangörerna är därför beredda på att underhålla spåren under själva loppet så gott det går.

””

Tusentals liter blåbärssoppa

Vasaloppets signaturdryck, blåbärssoppan, kommer som vanligt att serveras och arrangörerna är förberedda med tusentals liter av bärdrycken. Förra året drack de omkring 65 000 deltagarna under Vasaloppets vintervecka tillsammans 38 700 liter blåbärssoppa. Åtgången i år ser ut att bli lika stor, trots att antalet anmälda deltagare är något färre.

””

En av de många funktionärerna som kommer att jobba under söndagens lopp är den tidigare Vasaloppsåkaren Staffan Larsson från Mora.

””

"Hoppas att någon vågar rycka"

Staffan Larsson har tävlingsåkt Vasaloppet nio gånger och tog hem segern i loppet 1999. Han slutade med tävlandet 2006, och i år kommer han att vara funktionärsvakt vid målgången. Ett av Staffan Larssons starkaste minnen från sina Vasalopp är debuten 1994, då han några månader tidigare hade brutit benet och fortfarande väntade på att skadan skulle läka helt.

””

Han höll ledningen tills att det var 17 kilometer kvar till mål. Då blev han omkörd och slutade på en femteplats.

””

TT: Vad ser du mest fram emot under årets Vasalopp?

””

TT