Annons
Nyheter

Vässat arbete mot människohandel för tiggeri

Polisen har vässat sitt arbete mot människohandel för tiggeri och räknar med att nysta upp fler fall framöver. Men lågt förtroende för polis och myndigheter försvårar jakten.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Lisa Green är regionkoordinator mot människohandel i Sydsverige och var med vid polisens tillslag i Småland tidigare i veckan, bland annat med uppdraget att samordna psykosociala insatser för de 29 bulgariska tiggare som misstänks vara utsatta för människohandel.

Reaktionerna bland dem var väldigt blandade, berättar hon. En del upplevde att de blivit räddade, men andra var rädda.

””
Annons

Inkomsterna behövs

Tiggarnas inkomster behövs hos familjen i hemlandet och många tycker att det är bättre att få lite pengar i Sverige än noll i Bulgarien, berättar Lisa Green.

””

Antalet polisanmälningar om misstänkt människohandel för tiggeri minskade förra året till 33, jämfört med 55 anmälningar 2015.

””

Stödjande bevisning

Samtidigt som anmälningarna blivit färre, har polisen blivit bättre på att utreda den här typen av människohandel. Det gäller att samla in stödjande bevisning innan polisen gör tillslag, framhåller hon.

””

Kajsa Wahlberg lyfter fram två utredningar, en i Göteborg och en i Örebro, som banbrytande. Tillslaget i Småland är ännu ett exempel.

””

Behöver utredas

TT: Tror du att en stor del av tiggarna i Sverige är utsatta för människohandel?

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons