TT-Inrikes

Dämpat hos MP som knappt klarar spärren

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Miljöpartiet balanserar på spärren i SVT:s vallokalsundersökning med 4,2 procent. På valvakan blev det "enormt tyst" när siffran kom upp. - Vi kommer att följa valräkningen ända in i kaklet. Det kommer att bli onödigt spännande.(TT)

– Vi kommer att följa valräkningen ända in i kaklet. Det kommer att bli onödigt spännande. Men vi ger inte upp - vi är fighters, säger språkröret Isabella Lövin i ett tal från scenen på partiets valvaka, där hon och kollegan Gustav Fridolin försöker hålla modet uppe.

Strax innan hade TV 4:s valdagsundersökning presenterats, som gav partiet 5,8 procent - och då jublades det.

SVT:s vallokalsundersökning är inte facit, men ger en bild av hur det kan gå i valet.

Kan bli rysare

Isabella Lövin säger att alla på valvakan har all anledning att vara stolta.

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse, och jag vet att varenda en i det här rummet har gjort sitt allra yttersta. Precis som vi har kämpat för vår planet, för våra barn och för framtiden, under fyra års tid i regering, säger Isabella Lövin.

Gustav Fridolin säger att det är en kväll som blir en rysare.

– Vi kommer tillsammans att få följa rösträkningen när den fortlöper under kvällen. Vi kommer att göra det i vår fasta förvissning om hur viktigt det är med varje rum, varje beslutande församling och varje plats där vi lyfter miljöfrågorna medan andra sopar dem under mattan. Och där vi tar striden för medmänsklighet när andra vill öppna dammluckorna för rasism, säger Fridolin.

MP har svävat runt riksdagsspärren i flera opinionsmätningar och allt är bäddat för nervpärs under partiets valvaka på Nalen i Stockholm. Över 700 personer är anmälda till valvakan.

"Tuff valrörelse"

Även partisekreterare Amanda Lind säger att hon är "stolt".

TT: Hur kan du vara stolt om dessa siffrorna står sig?

– Jag är stolt över det partiet genomfört. Vi visste att det skulle bli en tuff valrörelse, och vi har gjort vad vi har kunnat.

– Det finns en gemensam kämparglöd, vi vet att det behövs ett starkt grönt parti. Oavsett valresultat kommer vi fortsätta att slåss för klimatet, miljön, mänskliga rättigheter och demokrati, säger hon.

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, kom tidigare till valvakan. Hon befarar att det efter valet kan bli en kreativ tolkning bland partierna om vad det innebär att inte ge inflytande till Sverigedemokraterna.

– Något som de ju sagt att de inte ska. Men man kan ju också hoppas att det här bryter upp blockgränserna och att man får ett samarbete i den politiska mitten. Jag är själv ganska oförtjust i blockpolitik och har alltid varit, säger hon.