Nyheter

Villkor för arbetskraftinvandrare utreds

Utvisad på grund av en byråkratisk miss av sin förra chef. Programmeraren Tayyab Shababs ärende hos Migrationsverket har väckt stor uppmärksamhet. Nu tar politikerna initiativ för att ändra de kantiga reglerna för arbetskraftinvandring.(TT)
Publicerad 10 november 2016

Den 27-årige pakistaniern Tayyab Sahabab har studerat och arbetat i Sverige sedan 2013. När han nyligen fick anställning som programmerare i Stockholm hörde han av sig till Migrationsverket för att förnya sitt arbetstillstånd.

Myndigheten sade tvärt nej med hänvisning till att Shababs tidigare arbetsgivare hade gett honom en för låg pensionsersättning.

Politkerna vaknar

Tayyab Shababs ärende är bara ett av flera som uppmärksammats den senare tiden. Namnkunniga svenska entreprenörer, med Spotifys Daniel Ek i spetsen, har reagerat kraftigt mot de kantiga svenska reglerna för arbetskraftinvandring. Nu verkar politikerna beredda att hoppa på tåget.

På torsdagen fattade riksdagens socialförsäkringsutskott beslut om att ge regeringen i uppdrag att låta utreda hur lagen om arbetskraftinvandring kan göras bättre.

””

"Inte rimligt"

Tayyab Shababs och andras situation är resultatet av att Migrationsverket numer följer en praxis som lutar sig mot ett beslut i Migrationsöverdomstolen. Det räcker inte att vilja göra rätt för sig, en försenad eller felaktig inbetalning av till exempel pensionsersättning leder till att arbetstillstånd inte förnyas.

””

Utskottets beslut innebär att en redan pågående utredning om regler för arbetskraftinvandring får ett tillägg. Slutsaterna i den befintliga utredningen presenteras i december, men utredaren får till våren 2017 på sig för att hinna med tillägget.

TT