Annons
Nyheter

WHO: Fyra gånger fler har diabetes

Antalet vuxna som lever med diabetes har fyrfaldigats sedan 1980, enligt WHO. Framför allt är det antalet vuxna med typ 2-diabetes som har ökat, en sjukdom där det finns ett starkt samband med fetma och övervikt. Antalet vuxna diabetiker i världen uppgick 2014 till 422 miljoner personer.(TT)
Publicerad 6 april 2016

Antalet vuxna diabetiker i världen uppgick 2014 till 422 miljoner personer. År 1980 var motsvarande siffra 108 miljoner.

Det konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO) i en ny rapport. Orsaken är främst förändrade kost- och motionsvanor. Mellan 1980 och 2014 har det nämligen skett drastiska förändringar i "hur människor äter, rör sig och lever" världen över.

Annons

"Om vi ska få stopp på ökningen av diabetes, måste vi omvärdera våra dagliga liv; att äta hälsosammare, vara fysiskt aktiva och att undvika onödig viktuppgång", säger WHO-chefen Margaret Chan i ett pressmeddelande.

Två varianter

Diabetes delas upp i två varianter: typ 1 och typ 2. Och det är för den senare varianten, typ 2-diabetes, som det finns en stark koppling mellan risk att drabbas och kost, fetma och motion.

"Många fall av diabetes kan förhindras", säger en av rapportförfattarna, Oleg Chestnov.

Följaktligen är det också denna variant som står för den allra största ökningen och som det stora flertalet av de drabbade lider av.

Allra värst är situationen på Samoa och andra öar i Stilla Havet där 20-30 procent av den vuxna befolkningen lider av diabetes. Andra regioner som är hårt drabbade är Mellanöstern och Nordafrika.

Fetmarisk

I exempelvis Saudiarabien har förekomsten av diabetes bland både kvinnor och män ökat från cirka åtta procent 1980 till 17 procent 2014.

””

Lägst är förekomsten i nordvästra Europa. I Sverige har den åldersstandardiserade förekomsten av diabetes bland vuxna män ökat från 5,1 till 5,8 procent mellan 1980 och 2014, medan den minskat bland kvinnorna (från 4,4 till 4,0 procent).

TT

Annons
Annons
Annons
Annons