Nyheter

NHL-fritt gynnar Tre Kronor i OS

För fyra år sedan var han själv en av många NHL-stjärnor i Tre Kronor. När det nu är stopp för NHL-spelare hoppas målvakten Jhonas Enroth att det ska gynna Sverige i OS-ishockeyn. - De senaste gångerna har Kanada varit rätt överlägset, nu tror jag turneringen blir jämnare, säger han.(TT)
Publicerad 10 februari 2018

Eftersom Tre Kronor tog silver i Sotji för fyra år sedan har Enroth siktet inställt på en ädlare medalj den här gången.

Den 30-årige Dynamo Minsk-spelaren - andremålvakt bakom Henrik Lundqvist för fyra år sedan - är den ende spelaren i herrlandslaget med OS-rutin.

Till Sotji kom Enroth & Co inflygande i chartrade lyxplan från Nordamerika två dagar innan turneringen började. Den här gången fick de nöja sig med att resa med reguljärflyg.

””

"Mer upphaussat"

TT: Vad tycker du om att NHL inte är med nu?

””
””

NHL valde att kliva av efter att ha varit med i fem raka turneringar, något som kan gynna Sverige. Framför allt är Kanada - som Sverige genrepar mot natten till måndagen i Incheon - försvagat. Kanadensarna vann OS-guld både 2010 och 2014.

Guld utan NHL-spelare

Senast OS spelades utan NHL-spelare blev det svenskt OS-guld, i Lillehammer 1994.

””

Enroth har en bra säsong bakom sig i Dynamo Minsk där han spelat hela 51 matcher och har en räddningsprocent på 92,4 i ett lag som inte går till slutspel. VM-guldmålvakten från 2013 fick inte spela alls i Sotji.

Den här gången är Viktor Fasth favorit till att bli etta, men det är jämnt bland målvakterna där Magnus Hellberg är med och konkurrerar.

””

Förra säsongen var en motig historia för Jhonas Enroth som tvingades lämna Toronto - och till slut också Nordamerika. Men han vill gärna tillbaka till NHL.

””

TT