Nyheter

Nordkoreansk hejarklack har anlänt

En stor grupp nordkoreaner har nu anlänt till grannlandet Sydkorea inför vinter-OS. Samtidigt protesterar Nordkorea mot hur en grupp bemötts i tisdags - och vill ha olja till sitt fartyg. Gruppen om 280 personer är en av de största som korsat den koreanska gränsen under fredstid.(TT)
Publicerad 7 februari 2018

Gruppen om 280 personer är en av de största som korsat den koreanska gränsen under fredstid.

Det rör sig främst om en stor hejarklack, men också 21 journalister och fyra delegater i landets olympiska kommitté, bland dem idrottsminister Kim Il-Guk. Efter säkerhetskontroller vid gränsen begav sig gruppen via buss till Pyeongchang.

I tisdags anlände en nordkoreansk färja till hamnen Mukho med en orkester på 140 personer som ska uppträda under vinter-OS. Den möttes av hundratals arga demonstranter från en konservativ grupp som höll upp överkryssade bilder på Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Några brände både den nordkoreanska flaggan och en gemensam koreansk flagga.

Det har nu fått statskontrollerade medier i Pyongyang att protestera och kalla demonstranterna för "psykopater" och "mänskligt avskum".

"De sprang omkring som huvudlösa kycklingar och skällde om att 'de rödas fartyg kommer', 'åk tillbaka till ert land' och 'stöd den sydkoreanska-amerikanska alliansen'", rapporterar Nordkoreas statliga nyhetsbyrån KCNA bland annat om demonstrationen.

Samtidigt har Nord frågat Syd om landet kan fylla upp fartyget, som också används som boende, med olja, enligt Sydkoreas återföreningsdepartement.

Nordkorea är under embargon för att ha brutit mot FN-sanktioner.

Japan påpekar efter Nordkoreas förfrågan att det är viktigt att inte falla för trycket och luras av landets "leende diplomati".

TT