Nyheter

Nya svenska OS-hoppet vill ta chansen i Tokyo

OS-beskedet mottogs först med blandade åsikter i skateboardkretsar. Svenske stjärnan Oskar Rozenberg Hallberg ser dock positivt på en sommar i Tokyo 2020. - Om du är en skejtare som är bra nog att tävla i OS så skjuter du dig själv i foten om du inte tar chansen, säger han.(TT)
Publicerad 7 september 2018

När Oskar Rozenberg Hallberg, 21, har återvänt till hemstaden Malmö för helgens världscuptävling är det ett kärt återseende för den regerande världsmästaren.

För det är sällan han är just hemma. Sedan 16 års ålder har han rest jorden runt för att upptäcka skateboardvärlden. En värld som just nu står på tröskeln till en ännu okänd men säkerligen ny vardag.

När det stod klart att skateboard skulle bli en ny OS-gren till Tokyo 2020 väckte det reaktioner från åkarna.

””

Vill inte tävla för mycket

Han själv kommer i alla fall att ta chansen. Både han och svenske kollegan Karl Berglind, 18, fick nyligen en plats i Sveriges olympiska kommittés topp och talang-program.

När OS-kvalet startar nästa år kan den svenske stjärnans vardag, som aldrig bara handlat om tävlande, genomgå en viss förändring.

””
””

Även om mycket ännu är oklart med hur OS-skateboarden kommer se ut tror Rozenberg Hallberg inte att den kommer ge någon negativ effekt på den där "andra delen" av sporten.

””

"Påverkan har redan skett"

Casper Plass, headcoach för de svenska skejtarna, tror också att OS-deltagandet kommer föra gott med sig till sporten.

Framförallt när det kommer till en rättviseaspekt.

””

Undergroundkulturen tror han heller inte kommer få sig en törn från OS-deltagandet, då han snarare menar att kulturförändringen i skejtingvärlden redan skett - bland annat genom införandet av det lukrativa X-games.

””

TT