Nyheter

Vild jakt på nordkoreanska olympier

OS har ännu inte börjat - men en intensiv jakt på de nordkoreanska deltagarna är i full gång. Sydkoreanska reportrar har i flera dagar försökt få idrottarna från grannlandet att svara på frågor. Men utsikterna är små.(TT)
Publicerad 6 februari 2018

De nordkoreanska konståkarna Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik jagades av en stor grupp sydkoreanska journalister, som pepprade paret med frågor om träningen, formen, och över huvud taget om de ville stanna och svara på frågor, skriver New York Times.

Utan svar.

Kim Ju-sik gav endast ett leende som svar när han gick därifrån.

Kraftiga ansträngningar

Enligt tidningen har en intensiv katt- och råttalek pågått i flera dagar med anledning av de 22 anmälda nordkoreanerna, som bland annat finns med i det gemensamma damhockeylaget med Sydkorea. Länderna ska även marschera in på invigningen under gemensam flagg.

De sydkoreanska reportrarna har åkt buss fram och tillbaka till nordkoreanska träningar för att få citat, och mixade zonen där idrottarna i normala fall svarar på frågor beskrivs som en absurd scen där intensiva ansträngningar pågår för att få nordkoreanerna att prata. Till slut bröts tystnaden av konståkningstränaren Kim Hyon-son:

””

Sedan smet hon iväg, och ville således inte svara på följdfrågor, rapporterar New York Times.

Pratar inom ramen

Den främsta orsaken till att de inte vill prata med journalister handlar om risken för att svaren på frågorna blir politiska, uppger Niklas Swanström, politisk analytiker vid ISDP.

””

TT: Handlar det om rädsla?

””

Inte ens när skridskoåkaren Choe Un-song ramlade och rullades ut på bår kom det några svar eller uttalanden, till den sydkoreanska pressens förtvivlan.

TT: Vad krävs för att de ska svara på frågor, sportsliga framgångar?

””

Men han tror inte att de sydkoreanska journalisterna bör vara alltför optimistiska på grund av det känsliga läget länderna emellan.

Stor delegation

Att fascinationen för de nordkoreanska idrottarna var stor märktes även när de svenska damkronorna mötte det gemensamma koreanska laget i en träningsmatch i söndags. Förutom protesterna mot det enade laget var även hallen fullsatt av både åskådare och journalister, som fick se Sverige vinna med 3-1.

Totalt är 22 nordkoreanska idrottare anmälda till OS. Den fullständiga delegationen blir större, med en 140 personer stor ensemble som bland annat innefattar en orkester som ska uppträda under spelen. Det skickas också ner en hejarklack på över 200 personer, och en grupp taekwondo-utövare som ska visa upp kampsporten.

TT