Ajax först att "drabbas" av VAR

Nu har VAR debuterat i Champions League. Laget som först "drabbades" av videodomarsystemet: Ajax. Den nederländska klubben fick ett mål bortdömt i 1-2-mötet med Real Madrid.(TT)
Publicerad 13 februari 2019

Försvararen Nicolas Tagliafico trodde att han hade gett Ajax ledningen med sin nick på en retur i 38:e minuten i hemmamötet med den spanska storklubben Real Madrid.

Men icke.

Och det på grund av VAR.

Tadic offside

Domaren Damir Skomina använde sig av videodomarsystemet, såg att Dusan Tadic stod offside och då Ajax-spelaren dessutom var i kontakt med Real Madrid-målvakten Thibaut Courtois blev beslutet enkelt för slovenen. Därmed blev Ajax första klubben som fick ett mål underkänt efter en VAR-granskning.

I stället var det Real Madrid som tog ledningen, då Vinicius Junior tog sig förbi på kanten och såg till att Karim Benzema kunde trycka in 1-0 i 60:e minuten.

Hemmalaget skulle dock kvittera, och denna gång med ett mål som var helt enligt regelboken. Hakim Ziyech slog till i 75:e minuten, men hans mål räckte ändå inte i åttondelsfinalens första möte med Real Madrid. Tolv minuter senare avgjorde Marco Asensio med 2-1-målet.

I London inledde Tottenham försiktigt, men med ett lite mer riskbenäget spel hittade tränaren Mauricio Pochettino & Co rätt på Wembley och vann till slut med 3-0 mot Dortmund.

Med målen från Son Heung-Min, Jan Vertonghen och Fernando Llorente har Premier League-klubben redan ett ben i en Champions League-kvartsfinal.

””
””

26-åringen var dock inte intresserad av att klassificera resultatet som bra.

””

VAR i bruk

VAR (video assistant referees) är i bruk i spanska La Liga, italienska Serie A, tyska Bundesliga, franska Ligue 1 och användes även flitigt i sommarens VM i Ryssland.

Europeiska fotbollsförbundet Uefas plan var att införa systemet först till nästa säsong av Champions League, men det var ett beslut som inte gillades av storklubbarna och därmed bestämdes det att VAR skulle hjälpa domarna från och med den här säsongens slutspel i turneringen.

Rättad: I en tidigare version var tolkningen av bedömningen felaktig, rätt är att Ajax fick ett mål underkänt.