Nyheter

Carlos tycker USA behöver chockas

NFL-spelarna fortsätter att protestera mot hur svarta behandlas i USA genom att stå på knä eller höja en knuten näve när nationalsången spelas. Det applåderas av John Carlos som gjorde Black Power-gesten i OS 1968. - Det är som en chockbehandling, säger han.(TT)
Publicerad 13 september 2016

San Franciscos quarterback Colin Kaepernick startade demonstrationen mot diskriminering av svarta i samband med en träningsmatch inför NFL-starten. Hans knästående när "The star spangled banner" spelas har spridit sig till fler NFL-spelare. Och när San Francisco inledde säsongen mot Los Angeles på måndagskvällen nådde protesterna mot rasistisk orättvisa och polisbrutalitet även till den stora amerikanska sport-tv-publiken.

Några av spelarna valde att stå upp, men med en höjd knuten näve, under nationalsången. Precis som Tommie Smith och John Carlos gjorde på prispallen i OS 1968.

””

Carlos säger att NFL-protesterna och den nystartade rörelsen "Black lives matter" hänger samman med proteströrelserna mot diskriminering under 1960-talet som han själv var en del av.

””

Ungefär en tredjedel av NFL-spelarna har afro-amerikanskt ursprung.

TT