Nyheter

Dahlin ny ordförande för IBU

Olle Dahlin är Internationella skidskytteförbundets nye ordförande över en mandatperiod på fyra år. Svensken valdes vid en omröstning på IBU:s kongress i Kroatien där han fick 39 av rösterna, jämfört med sin motkandidat, lettiskan Baiba Broka, som fick 12 röster.(TT)
Publicerad 7 september 2018
””

53 av de 54 medlemsländerna hade rösträtt i ordförandevalet, som Dahlin vann med klar majoritet. Den nation som saknades i omröstningen var Ryssland, som tidigare under fredagen nekats att komma tillbaka som fullvärdig medlem efter dopningsskandalen i landet.

””

Olle Dahlin är ordförande i Svenska skidskytteförbundet och har suttit i IBU:s styrelse i flera år. 64-åringen sade inför valet att han vid en eventuell valseger skulle prioritera att tillsätta en oberoende utredningskommission som ska genomlysa hela IBU:s verksamhet, och som längre fram ska leda till "en genomgripande förändring av IBU:s konstitution".

Det var första gången på 25 år som en ny IBU-ordförande valdes. Förre IBU-ordföranden Anders Besseberg klev av sin post, som norrmannen haft sedan 1993, i april i år efter att ha blivit föremål för en utredning om korruption i samband med hanteringen av Ryssland.

På kongressen valdes även Jiri Hamza från Tjeckien till vice ordförande.

TT