Nyheter

Debutanten får goda råd av veteranen

Det skiljer 20 år mellan dem - och nästan lika många mästerskap. Veteranen Tinne Vilhelmson Silfvén och debutanten Emilie Nyreröd är i Aachen med ett gemensamt uppdrag. De ska fixa en OS-plats åt Sverige. Vilhelmson Silfvén är den etablerade världsstjärnan.(TT)
Publicerad 11 augusti 2015

Vilhelmson Silfvén är den etablerade världsstjärnan. Nyreröd är talangen som så sent som i våras inte hade några som helst tankar på att en kvav augustidag stå uppklädd i landslagsfracken, bredvid en ryttare som hon sett upp till sedan hon började med dressyr.

””

För några månader sedan var hon ett bekant namn inom den snäva dressyrkretsen. Inte mer. Segrarna i de fyrstjärniga tävlingarna på Mallorca i juni ändrade drastiskt på det. Landslagsdebuten när Sverige vann nationstävlingen i Falsterbo gav ett rejält genomslag och en EM-plats åt henne och 16-årige valacken Miata.

Dressyren öppnar mästerskapet i Aachen. Onsdag och torsdag avgörs lagtävlingen som samtidigt är individuellt kval till lördagens Grand prix special. Tyskland, Nederländerna och Storbritannien är tunga favoriter till medaljerna. Sverige ses som den främsta kilen att spräcka den trion.

Medalj en bonus

Vilhelmson Silfvén, lagankaret, vet att hon och Patrik Kittel måste leverera på topp. Därtill krävs starka resultat av antingen Minna Telde eller Nyreröd.

Då är en OS-plats grejad - och kanske kan det räcka till en medalj.

””
””

TT: Vet du förresten hur många mästerskap - OS, VM och EM - du har gjort?

””

TT: Gissa?

””

TT: Det här blir ditt 20:e.

””
””

Delar med sig

Erfarenhet är ingen tung börda att släpa på och hon delar gärna med sig ur den digra kunskapsbanken till en som aldrig varit med förr.

””

TT: Lyssnar du på Tinne, Emilie?

””

TT: Vad är det Tinne främst har som du strävar efter att få?

””

Nyreröd och Telde är först ut av svenskarna. Vilhelmson Silfvén och Kittel rider på torsdag.

””

Vilhelmson Silfvén:

””

TT