Nyheter

Halep vann i Paris: "Kan inte tro det"

Hon var i setunderläge och med en blytung finalsvit bakom sig. Men tennisens världsetta Simona Halep vände mot Sloane Stephens och tog sin första grand slam-titel i Franska mästerskapen. - Det är otroligt, sade hon efter setsiffrorna 3-6, 6-4, 6-1.(TT)
Publicerad 9 juni 2018

Rumänskan lade känslosamt ansiktet i händerna på centercourten Philippe-Chartrier i Paris efter den inslagna matchbollen. 26-åringen från Constanta, världsetta under den större delen av både 2017 och 2018, hade aldrig vunnit en grand slam-titel före lördagseftermiddagens triumf.

””

Tre förlorade finaler

Efter två finalförluster just i Paris (2014 och 2017) samt en i Australian Open i Melbourne (2018) har hon nu vunnit en av tennisvärldens fyra mest prestigefyllda titlar.

””

Men den historiska segern var långt ifrån självklar. Amerikanska världstian och regerande US Open-mästaren Sloane Stephens var dominant i första set som hon säkert vann med 6-3.

25-åringen från Florida inledde andra set med att bryta världsettans serve, men sedan hände något. Halep hittade tillbaka till ett sedvanligt kraftfullt spel, tog över, och bröt tillbaka till 2-2 och tog hem setet med 6-4.

Först på 40 år

””

I tredje set tog sedan Halep kommandot direkt och gick fram till 3-0. Stephens vaknade till i fjärde gamet men Halep lyckades ändå gå fram till en 4-0-ledning. Efter ett par bollar som bjöd på blixtrande tennis i tvåtimmarsbataljen i en solig fransk huvudstad.

Stephens, som inför årets turnering inte tagit sig längre än till den fjärde omgången på Roland Garros-gruset, fick trots en fin insats se sig resultatmässigt utklassad i tredje set. Halep servade in sin första matchboll till 6-1.

””

Efter matchslutet klev Halep upp på läktaren för att krama om sin familj och sina vänner. På plats fanns också 63-åriga Virginia Ruzici, mästare i Paris 1978, och senaste rumänska grand slam-singelsegrare före Halep.

””

TT