Annons
Nyheter

Lysande återkomst av Jönköping

Efter nästan ett halvt sekel är Jönköping allsvenskt igen. Ett mål tidigt mål räckte för att vinna premiären och Smålandsderbyt mot Kalmar.   Det var ingen alldaglig händelse, allsvenska premiären mellan Kalmar och Jönköping. Det var över 60 år sedan lagen möttes i allsvenskan.(TT)
Publicerad 2 april 2016

Det var ingen alldaglig händelse, allsvenska premiären mellan Kalmar och Jönköping. Det var över 60 år sedan lagen möttes i allsvenskan. Ändå finns det en tydlig koppling mellan lagen. Jönköpings mittback Joakim Karlsson har fått stora delar av sin fotbollsutbildning i Kalmar och den målfarlige mittfältaren Daryl Smylie värvades till Kalmar 2009 som ersättare för Viktor Elm. Det gick det inte riktigt så bra för Smylie då, men nu är han i alla fall tillbaka i allsvenskan. 

Det var upplagt för riktig derbyfest. Över 10 000 på läktarna och en inramning värdig en allsvensk premiär.

Annons

Elm tilklbaka

Nykomlingen Jönköping mot ett pånyttfött Kalmar, tipsen före matchen var i Kalmars favör. Dessutom en helt frisk Rasmus Elm som under matcherna i svenska cupen, där Kalmar gick till semifinal, visade att han är tillbaka på allvar och vill vara med och konkurrera om en plats i Erik Hamréns EM-trupp. Men den formen verkade vara som bortblåst i första halvlek. Elm var inte ensam i Kalmar om att slå bort enkla passningar och förlora dueller. 

Jönköping var det klart bättre laget. De tog kampen, och vann den - klart. 

Matchen var en kvart gammal när Pawel Cibiki höll sig fram på Tommy Thelins inspel och stötte in Jönköpings första allsvenska mål sedan 1970.

Full kontroll

Jönköping spelade smart, gick in hårt i duellerna och när de hade bollen vårdade de den ömt. Inga onödiga chanspassningar och full kontroll på var Kalmarspelarna befann sig. 

Inte lyckades Kalmar lyfta sig i andra halvlek heller. Det var i stället Jönköping som hade de bästa chanserna. Bland annat kom just Smylie fri med Ole Söderberg, men avslutet gick rakt på målvakten. 

Det var först under sista tio minuterna som Kalmar fick lite press på gästerna, men utan att skapa några klara chanser. 

TT

Annons
Annons
Annons
Annons