Nyheter

Hamréns viktigaste ögonblick

EM i Frankrike blir Erik Hamréns sista uppdrag som förbundskapten. Här är de största händelserna hittills under hans tid vid rodret: 2009 4 november: Sverige får en ny förbundskapten efter Lars Lagerbäck.(TT)
Publicerad 1 februari 2016

2009

4 november: Sverige får en ny förbundskapten efter Lars Lagerbäck. Fotbollförbundet når en överenskommelse med Rosenborg som innebär att Erik Hamrén lämnar den norska toppklubben, men först på heltid i juni 2010.

9 november: När Hamrén presenterar sin första landslagstrupp, till mötet med Italien, saknas det största namnet. "Zlatan är väldigt tveksam till spel i landslaget. Jag blev mycket överraskad", säger Hamrén.

18 november: Hamrén förlorar sin första landskamp. Italien vinner med 1-0 på Dino Manuzzi-stadion i Cesena.

2010

16 juli: Erik Hamrén och Zlatan Ibrahimovic sitter leende och sida vid sida på en presskonferens i Malmö. Anfallsstjärnan har tackat ja till landslagsspel igen. Han blir dessutom ny lagkapten.

3 september: Sverige vinner med 2-0 i EM-kvalmötet med Ungern, Hamréns första tävlingsmatch som förbundskapten.

12 oktober: Sverige blir avklätt i Amsterdam, förlorar med 1-4 mot Nederländerna i EM-kvalet. Första kritikvågen mot Hamrén rullar in.

2011

11 oktober: Sverige lyckas vända underläge 1-2 till seger med 3-2 mot Nederländerna hemma på Råsunda och kvalificerar sig till EM 2012.

2012

11 juni: Sverige förlorar EM-premiären i Kiev mot Ukraina med 1-2. Fyra dagar senare blir det även förlust mot England med 2-3 och Sveriges EM tar slut redan i gruppspelet. Hamrén själv funderade på att sluta. "Timmarna efter matchen mot Ukraina kände jag att jag skiter i det här", säger Hamrén.

2 oktober: I samband med presentationen av den andra VM-kvaltruppen håller Erik Hamrén ett brandtal till de svenska fansen, som stundtals buande ut det blågula laget i 2-0-segern mot Kazakstan, och ber om deras fortsatta stöd. "Tillsammans är vi starka. Tillsammans är vi jävligt starka", säger Hamrén.

16 oktober: Underläge 0-4 i paus blir till oavgjort 4-4 mot Tyskland på Olympiastadion i Berlin, efter en heroisk svensk andra halvlek. "Jag känner mig mycket, mycket stolt. Och mycket, mycket märklig", säger Hamrén.

2013

20 november: Sverige missar VM i Brasilien efter att ha förlorat playoffmötet med Portugal med 2-3 på hemmaplan och totalt 2-4. "Det gör ont när drömmar brister, det gör det alltid", säger Hamrén.

5 december: Trots VM-missen förlänger Hamrén sitt kontrakt över EM i Frankrike 2016.

2014

8 september: Sverige inleder EM-kvalet med att ta en poäng borta mot Österrike, 1-1, i Wien.

18 november: Förlusten mot Frankrike i årets sista landskamp, 0-1, sätter punkt för ett av de svagaste landslagsåren för svensk herrfotboll.

2015

8 september: Österrike slår Sverige med 4-1 på Friends, och den svenska publiken buar ut landslaget efter den största på hemmaplan sedan Brasilien vann VM-finalen på Råsunda 1958 med 5-2. Hård kritik och avgångskrav mot Hamrén,

9 oktober: Sverige säkrar playoffspel till EM genom att besegra Liechtenstein med 2-0 på bortaplan. Det blir till slut seger även i den avslutande EM-kvalmatchen mot Moldavien, men Sverige slutar ändå trea i gruppen.

17 november: Zlatan Ibrahimovic gör två mål på Parken i Köpenhamn och ser till att Sverige får spela EM i Frankrike. "Jag kan säga, utan att han tillhör familjen, att jag älskar honom", säger Hamrén om sin lagkapten, och passar även på att ge en känga till kritikerna efter EM-avancemanget: "Vi har blivit kallade Sveriges sämsta landslag - så det är ganska bra".

2016

1 februari: Fotbollskanalen avslöjar att Hamrén slutar som förbundskapten efter EM.

TT