Nyheter

Har siktet inställt på guldskräll

Sjukdomen bryter sakta ner hans kropp. Idrotten låter honom tänka på annat. Men Philip Jönsson är inte i Rio för att koppla av. - Jag skulle nog kunna skrälla med ett guld, säger den 22-årige skytten. Han kvalade in till Paralympics i grevens tid.(TT)
Publicerad 9 september 2016

Han kvalade in till Paralympics i grevens tid. I amerikanska Fort Benning sköt han som bäst när han behövde det som mest, och blev tvåa i världscupen - hans främsta merit hittills - och blev på sätt klar för Rio-spelen.

Men tro inte att Philip Jönsson nöjer sig där.

””

Har toppat formen

Han tror själv att hans bästa chans finns i första tävlingen, 10 m luftgevär, stående, på lördag. "Stående" i Philip Jönssons fall innebär att han inte får använda armbågen till stöd, vilket han får i det liggande skyttet.

””

Fram till någon gång runt 2003, 2004 kunde han gå, men sedan dess är han i behov av rullstol. Philip Jönsson är en av ungefär tio svenskar i sin årskull som lider av den ovanliga, ärftliga sjukdomen Duchennes muskeldystrofi.

Förkortad livslängd

””

Han har inga problem att prata om sin sjukdom. I stället ser han optimistiskt på de senaste rönen. Tidigare dog många med Duchennes syndrom i tonåren. Nu kan man leva tills man är över 50.

””
””

Nervös far

Så särskilt nervös är han inte inför sitt första Paralympics. Värre är det för pappa Mats, som också fungerar som tränare. Hans uppgift under tävling, att ladda och stoppa in Philips hand i pistolgreppet, är givetvis extremt viktig.

””

TT: Vad får absolut inte hända?

””

TT