Nyheter

Här spelas det boll som på medeltiden

Reglerna är enkla. Du får inte döda någon, du får inte gömma bollen och du håller dig borta från kyrkogården. Välkommen till Ashbourne - och en helt galen fotbollsmatch.(TT)
Publicerad 9 februari 2016

Ingen vet exakt när den första kraftmätningen ägde rum, men The Royal Shrovetide Football match sägs ha rötterna ända tillbaka i 1100-talet och det medeltida England.

Tidigare idag var det dags för det första av två årliga möten mellan lagen - Up'Ards och Down'Ards - från norr och söder om floden Henmore som rinner genom den lilla orten i Derbyshire.

Tusentals spelare drabbade samman på gator och torg i jakten på den korkfyllda, färgglada läderbollen. Precis som vanligt hade butiksägare täckt sina skyltfönster och sjukvårdare placerats ut lite här och var för att ta hand om stukade fötter och andra oundvikliga blessyrer.

Och hur vinner man matchen?

Jo, det lag som lyckas dutta bollen tre gånger på sin egen kvarnsten - de står fem kilometer från varandra - firar segern.

Efter tre timmars kamp klarade Up'Ards uppgiften.

Roy Muffin, 54, berättade efteråt, enligt AFP, att han vrickat fötterna och fått ett och annat revben knäckt genom åren.

Men trots det våldsamma spelet uppträder lagen sportsligt mot varandra.

””

Down'Ards får chans till revansch redan på onsdagen.

TT