Nyheter

Hemma-EM ger framtidshopp

Sverige nådde inte medaljmålet i konståknings-EM men Joshi och Viktoria Helgessons EM-insatser ger upphov till vackra drömmar. -Helt fantastiskt. Vi tar ett steg närmare pallen. Det ser väldigt ljust ut, säger sportchefen Anna Hörnqvist. Den stora galan som avslutade hemma-EM i Globen bjöd på mycket svenskt.(TT)
Publicerad 1 februari 2015

Den stora galan som avslutade hemma-EM i Globen bjöd på mycket svenskt. Där fanns nutiden i form av systrarna Helgesson i en syskonfajt - "kul att göra något annorlunda, att bjuda på sig själv", sade "segraren" Viktoria - och Alexander Majorov. Där fanns också framtiden, inte minst nyblivna 14-åringen Anita Östlund som redan har trippel-trippel-kombinationer på repertoaren.

Svenska konståkningsförbundets sportchef Anna Hörnqvist myser när hon sammanfattar mästerskapet och blickar framåt.

-Jätteroligt. Framför allt på tjejsidan med både poäng- och placeringsrekord på EM. Vi har satt nya rekord hela tiden de senaste tio åren. Nu tog vi ytterligare ett steg närmare pallen. Joshi och Isabelle Olsson (EM-reserv) har många år kvar. Sedan har vi ett litet glapp men jag tror att det fylls på ganska snart, säger hon.

Långt till pallen

Det officiella EM-målet var en medalj. Joshi, 21, och Viktoria Helgesson, 26, slutade fyra respektive femma men det var långt upp till de tre ryskorna på prispallen. Hörnqvist medger att målsättningen förutsatte ett ryskt misslyckande.

-Vi visste att det var jättetufft. Det var ju på bekostnad av att någon av ryskorna skulle simma genom sitt program.

TT: Vad krävs för att Sverige på allvar ska slåss om medaljerna?

-Det är tufft just nu. Man kan väl säga att den ryska OS-satsningen (inför Sotji) är kvar på pallen. Vi inte där än men Joshi har mycket kvar (att göra) på svårighetsnivån. "Vicky" har väl kanske inte lika lätt att utvecklas men hon kan göra det hon kan ännu lite bättre.

EM-resultaten innebär att Sverige får delta med tre dam- och en herråkare i EM i Bratislava, Slovakien, nästa år.

"Tio av tio"

Nästa stora mästerskap är VM i Shanghai i slutet av mars. Där har Sverige en dam- och en herrplats. Alexander Majorov är given om inte hälsenan hindrar honom. På damsidan är konkurrensen hårdare. Efter EM-insatsen och det nya svenska rekordet, 169,07 poäng, ligger Joshi Helgesson bäst till men Viktoria ska åka Vinteruniversiaden och Isabelle Olsson NM före uttagningen.

Både Viktoria och Joshi Helgesson lämnar EM med en upplevelse för livet.

-Tio av tio. Jag har kommit fyra men känner att jag ändå har mycket mer att ge, säger Joshi.

-Det bästa jag har varit med om. Jag bara njuter, säger Viktoria.

I paråkningen, EM:s sista gren, blev det tre gånger Ryssland. Japanfödda Yuko Kavaguti och Alexander Smirnov vann före Ksenia Stolbova/Fjodor Klimov och Jevgenija Tarasova/Vladimir Morozov. Därmed lade stornationen beslag på nio av tolv medaljer i Globen. De enda som lyckades spränga in en kil i den ryska dominansen var herrmästaren Javier Fernández, Spanien, och det franska guldparet Gabriella Papadakis och Guillaume Cizeron i isdansen.

TT