Annons
Nyheter

Idrottsstjärnor pekas ut i storläcka

Ett stort antal toppidrottsmän och sporthöjdare nämns i de läckta filer som avslöjar hur avancerad skatteplanering äger rum genom offshoreaffärer. Lionel Messi, Michel Platini, NHL-spelare och även en medlem i Fifas etiska kommitté finns namngivna.(TT)
Publicerad 3 april 2016

Över elva miljoner interna dokument som kommer från den Panamabaserade advokatfirman Mossack Fonseca har under ett års tid granskats av hundratals journalister från flera olika länder. I Sverige har SVT:s Uppdrag granskning fått ta del av materialet. Där finns namnen på ett 20-tal kända aktiva och före detta aktiva fotbollsspelare från toppklubbar som Barcelona, Manchester United och Real Madrid, däribland Lionel Messi.

Messi och hans far Jorge Horacio är sedan tidigare åtalade i Spanien och misstänks för att ha använt sig av offshoreföretag för att undanhålla skatt. I de nu granskade dokumenten framgår att far och son Messi ägde ytterligare offshorebolag. Rättegången i Spanien ska inledas den 31 maj.

Annons

Här finns också Juan Pedro Damiani, som sitter i Fifas etiska kommitté. Damianis advokatfirma har haft uppdrag åt flera av de som nu anklagas i korruptionsskandalen inom Fifa.

Enligt SVT avslöjar de läckta dokumenten hur advokatfirman Mossack Fonsecas skapar brevlådeföretag i skatteparadis. Stora summor pengar undanhålls skattemyndigheterna och kontakterna mellan kunderna och advokatfirman sköts av banker.

Förutom idrottsstjärnor ska också toppolitiker, filmstjärnor och kriminella använt sig av advokatfirmans tjänster.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons